Volg mij op
 

Met Paulus naar Italië in 2022 (NB de reis van 2021 is  -weer vanwege corona- 1 jaar opgeschoven)

Εr is nog een enkele plek vrij
                                

Een pelgrimage in de voetsporen van de apostel.

Sicilie 1
Syracuse, Sicilië

Naast mijn werk als predikant maak ik reizen naar 'landen rond de Bijbel'. Dat doe ik sinds 1994. Ter verdieping, bezinning en inspiratie. En daar laat ik anderen graag in delen. Meerdere malen werd een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden, maar ook aan Jordanië, Libanon, Syrië, Egypte+Sinaï, Griekenland + Kreta en Patmos, Turkije (West-Turkije, Midden-Turkije {Cappadocië}-en Oost-Turkije), Malta, Rome, Umbrië en Toscane, Grieks en Turks Cyprus, Armenië en Duitsland (Lutherreis). De reis in 2020 zou naar Italië gaan maar werd door de coronacrisis verplaatst naar 2021. En helaas moet ook deze reis weer een jaar opgeschoven worden. Het wordt nu een

10  daagse reis naar Siciië en Rome van maandag 6 juni tot en met woensdag 15 juni 2022

 Sicilie 2                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 


Paulus’ vierde reis naar Rome

Elke reis heeft een Verhaal. Tijdens deze 10-daagse rondreis door Italië volgen we deels het verhaal van de apostel Paulus tijdens het laatste deel van zijn vierde zendingsreis, zoals beschreven in Handelingen 28. Terwijl we ons verdiepen in het verhaal over Paulus, ontdekken we daarnaast de rijke geschiedenis en cultuur van Italië. Daarbij is er ook aandacht voor het Italië, zoals dat was in de dagen van Paulus.  En zo wordt het verhaal van Paulus levend. We bezoeken plaatsen waar hij is geweest en die in zijn tijd belangrijk waren. De reis begint op Sicilië, waar Paulus drie dagen verbleef. We gaan naar Siracuse, waar hij voet aan wal zette en verkennen dit bijzondere eiland. Vervolgens gaan we naar Rome om de reis te eindigen in de stad waar Paulus uiteindelijk gestorven is. Natuurlijk maken we kennis met het huidige Italië. Italianen zijn trots op hun cultuur en vooral op hun keuken en wijnen. Het is La Dolce Vita, zoals de Italianen zeggen…

Hier volgt een globaal overzicht van het programma dat wordt uitgevoerd:

DAGPROGRAMMA

Dag 1 ma 06/06: Heenreis
Amsterdam - Milaan - Catania. We vliegen met AlItalia (of Transavia) naar Sicilië. Transfer naar ons hotel. Diner en overnachting in Giardini Naxos

Dag 2 di 07/06: Syracuse
Een dagexcursie naar Siracuse, dat al in de 8e eeuw voor Christus een Griekse kolonie was. De wiskundige Archimedes (3e eeuw voor Christus) woonde in deze toen belangrijke stad. Paulus verbleef drie dagen in deze havenplaats toen hij van Malta naar Rome doorreisde. We beginnen in de Archeologische zone, waar we een van de grootste Griekse theaters bekijken. ‘s Middags gaan we naar de wijk Ortigia, het historische centrum dat is gelegen op een schiereiland met een oppervlakte van slechts een vierkante kilometer. Al in de tijd van Paulus was dit eiland met een stenen brug verbonden aan de wal. Paulus zou hebben gepreekt in de tempel die is gewijd aan de Griekse godin Athena en is gebouwd rond 500 voor Christus. Voor de imposante Dom op het Piazzo Duoma, niet ver de tempel, staat een beeld van Paulus.   

Sicilie 3 
Syracuse, Piazza Duoma                                                                          

Dag 3 wo 08/06: Naar de Etna
Na het ontbijt rijden we — als de omstandigheden dat toelaten — naar de Etna, de op-een-na hoogste vulkaan in Europa en de hoogste berg van het eiland: waar we ook zijn op Sicilië, we zien altijd wel de rookpluimen die uit deze actieve vulkaan opstijgen. We gaan met de bus naar boven en vanaf een van de kraters op 2000 meter hoogte hebben we een schitterend uitzicht over het hele eiland! In de middag gaan we naar Taormina, de parel aan de Ionische zee. Met onze gids bekijken we dit mooie en gezellige plaatsje, gelegen aan een prachtige baai op een uit zee oprijzend plateau. Bijzonder is het Griekse theater uit de 3e eeuw voor Christus, waar nog altijd voorstellingen en concerten worden georganiseerd.    

Sicilie 4
Vulkaan Etna 

Dag 4 do 09/06: via Cefalu naar Palermo
Na het ontbijt uitchecken en vertrek per touringcar richting Palermo. Onderweg bezoeken we Cefalù. De plaats werd gesticht in de 12e eeuw en ligt tussen een berghelling en de kust in. Hoogtepunt is de 12e eeuwse kathedraal, een typisch voorbeeld van de Normandische bouwkunst in Sicilië. Via de trappen op het gezellige plein voor de kathedraal komen we bij de kerk. De kathedraal heeft twee grote klokkentorens met drie bogen ertussen. In het gebouw zijn ook goed de oosterse invloeden van de Arabieren te zien. Zo vinden we er diverse vlechtbogen en doet het houten plafond oosters aan. Na deze stop reizen we door naar Palermo, de grootste stad op Sicilië. 
                           

 Sicilie 6 
Palermo, Kathedraal Santa Maria Assunta 

Dag 5 vr 10/06: Palermo en het klooster Monreale
In de ochtend verkennen we met een Nederlandse gids het boeiende centrum van Palermo. We bezoeken onder meer de kathedraal en het Noormannenpaleis met de Capella Palatini. ‘s Middags volgt een bezoek aan de imposante basiliek van Monreale, waar het Bijbelverhaal als een soort strip op de muren is te aanschouwen. De kunstenaar M.C. Escher vond dit het mooiste klooster van Europa.

Sicilie 7 
Palermo, Klooster Monreale 

Dag 6 za 11/06: Naar Rome
We reizen van Palermo naar Rome, waar we in de loop van de ochtend aankomen. Transfer  naar ons hotel,  Casa Santa Maria alle Fornaci, op steenworp afstand van het St. Pietersplein. ’s Middags kan een bezoek worden gebracht aan de St. Pieter (met gids). Diner is in een lokaal restaurant in de buurt. In de avonduren is het plein relatief rustig en kunnen we de bijzondere atmosfeer op ons in laten werken als we van het restaurant naar het hotel wandelen!

Rome 
Rome, St. Pieter gebouwd over het graf van Petrus

Dag 7 zo 12/06: Kerk der Friezen en Joods Rome
’s Ochtends is er de mogelijkheid in de Friezenkerk een dienst mee te maken, vlakbij de St Pieter. Hierna per touringcar naar de Joodse wijk van Rome, waar we een koosjere lunch  krijgen voorgeschoteld.  Daarna is het tijd om ons in het Joodse leven in Rome te verdiepen. In Paulus’ tijd was het Jodendom sterk aanwezig in het ‘heidense’ Rome.  Paulus, die zelf volledig deel uitmaakte van de Joodse cultuur, maakte tijdens zijn reizen gebruik van de instellingen van de joodse gemeenschap. Wanneer hij in een stad aankwam, preekte hij eerst in de synagoge. Dat deed hij ook in Rome. We bezoeken de oude Joodse wijk en de grote synagoge, die in Art Deco stijl is gebouwd. In de Joodse wijk zou het huis hebben gestaan, waar Paulus volgens Handelingen twee jaar in relatieve vrijheid heeft gewoond.  

Rome 2 
Rome, Joodse wijk, synagoge

Dag 8 ma 13/06:  Het verhaal van Paulus in Rome
Na het ontbijt keren we terug in het spoor van Paulus en met het verhaal van de apostel in Rome. We wandelen een klein stukje van de oorspronkelijke Via Appia Antica. Via deze weg is Paulus  Rome binnengekomen, samen met zijn vrienden, die hem onderweg al opwachtten.  Vervolgens gaan we terug naar de dagen van eerste christengemeenschappen in Rome met een bezoek aan de catacomben van Sint Sebastiaan, waar we via de Kerk Sint Sebastiaan buiten de Muren naar binnen kunnen. Hier is Sint Sebastiaan begraven die in de 3e eeuw na Christus door keizer Diocletianus werd vermoord. De catacomben dienden als begraafplaatsen voor de christenen en in tijden van vervolging kwamen ze hier bij elkaar om de eredienst te vieren. Vervolgens gaan we naar de basiliek Sint Paulus buiten de Muren, gebouwd op het graf van Paulus. Tot slot een bezoek aan Tre Fontane, de plaats waar Paulus volgens de overlevering zou zijn onthoofd.  

Rome 4
Rome, Kerk Sint Paulus buiten de muren gebouwd over het graf van Paulus

Dag 9 di 14/06: Klassiek Rome
In de morgen keren we  terug naar de dagen van het Romeinse Rijk en bezoeken we  het Forum Romanum, eens de regeringszetel van waar uit dit enorme rijk bestuurd werd. Ook gaan we naar het Colosseum, het grootste amfitheater uit de Oudheid, dat plaats bood aan 100.000 toeschouwers! De lunch is vandaag exclusief, zodat we in de middag nog volop kunnen genieten van het boeiende Romeinse straatbeeld.

Rome 5
Rome, Forum Romanum 

Dag 10 wo 15/06 Terugreis naar Nederland
Aan het eind van de ochtend transfer per touringcar naar de luchthaven van Rome en directe terugvlucht met Alitalia naar Amsterdam.

Rome 6 
Rome, Colosseum 

Reisorganisatie
De reis en het programma zijn opgesteld en worden uitgevoerd in samenwerking met DrieTour Reizen te Alphen aan de Rijn, bekend om de goede prijs/kwaliteit en all-in prijzen.


drietour logo

Gids
Op locatie zullen we worden bijgestaan door deskundige NL-talige gidsen. Bijbels-theologische info wordt gegeven door de reisleider.

Lunches
Alle lunches worden in lokale restaurants en eetgelegenheden aangeboden. In Rome ook de diners (onder voorbehoud) in Osteria Venerina Mascherino vlakbij de St. Pieter.

Hotels
We logeren tijdens ons verblijf (onder voorbehoud):

3 nachten in hotel Sporting Baia in Giardini Naxos
http://www.hotelsportingbaia.com/
2  nachten in San Paolo Palace in Palermo
http://san-paolo-palace.hotel-palermo-it.com/nl/
4 nachten in Casa Santa Maria allle Fornaci 
http://www.santamariafornaci.com/

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of id kaart.

Prijs
De prijs is bekend gemaakt op de info-avond. 

Vaccinaties
Voor 2022 is nog niet bekend in hoeverre een vaccinatiebewijs COVID-19, of negatieve test nodig is.

Pelgrimage
Deze reis is niet zomaar een vakantie. Beter is de benaming van 'pelgrimage'. We reizen dan ook in een christelijke setting. Dat wil zeggen dat er -voor het avondeten- (zo mogelijk) een korte dagsluiting is.. Evenzo zal bij bepaalde locaties de Bijbel worden open geslagen. Nota Bene: Voor deze reis is niet alleen een goede gezondheid, maar ook een goede conditie noodzaak. Er wordt rondgereisd, gewandeld en we doen veel indrukken op.

Literatuur
Aan te bevelen boeken zijn: diverse reisgidsen over Sicilië en Rome.

Voorbereiding
Een info-avond voor deze reis werd gehouden in 2020  Een kennismakingsmiddag waar ook alle ins en outs van de reis worden doorgenomen met de deelnemers komt op een nader te bepalen datum in april/mei 2022 in de Emmaüskerk

Voor meer informatie en/of opgave bij:  berg neboljDs. Leendert Jan Lingen, J. Catsstraat 35, 3245 RH Sommelsdijk. Telefoon: 0187-482944, 06-39501120. Rekeningnummer van de reis: NL11 RABO 0375 1810 16 t.n.v. L.J. Lingen te Sommelsdijk 

Voor informatie over Bijbelse landen en plaatsen, surf naar de website van Reinier van den Berg www.bijbelseplaatsen.nl. Kijk ook eens op de website https://sicilie.startpagina.nl/ en https://rome.startpagina.nl/

Bijeenkomsten van de commissie Vorming+Toerusting ter inhoudelijke voorbereiding worden aanbevolen. Kijk daarvoor op de pagina https://www.emmauskerkmiddelharnis.nl/vorming-toerusting/programma

Tot ziens! Arrivederci!

  

Volg mij op

Groepsfoto's van alle reizen vanaf 2003

griekenlandreis         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Griekenland-reis 2003 - in het theater van Epidaurus - (Paulusreis)

turkijereis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groep Turkije-Patmos-reis 2004 - in Efeze voor de bibliotheek van Celsus - (Paulus & Johannesreis)

  egypte-israel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Egypte-Sinaï-Israel-reis 2005 - op de Olijfberg in Jeruzalem - (Mozesreis)

cyprus06

 

 

 

 

 

 

 

 


Groep Cyprusreis 2006 - voor het stadhuis in Nicosia/Lefkosia - (Paulus & Barnabasreis)

jordanie-syrie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Jordanië-Syrie-(omgeving Damascus)reis 2007 - voor het schathuis in Petra - Jordanië

groep israel 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Groep Israëlreis 2008 - voor de Menora bij de Knesseth in Jeruzalem 

rome en umbrie groep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groep Rome (Umbrië+Toscane)reis 2009 - voor een kerk in Assisi 

img 0489

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Zuid-Oost-Turkije reis 2010 - aan de oever van de Tigris in Hasankeyf 

2011 Griekenland 496

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groep Griekenland reis 2011 - in het theater van Epidaurus 

Egypte2012a


 

 

 

 

 

 

  

 

 
Groep Rondreis Egypte 2012 - op het eiland Philae in Aswan, Zuid Egypte 

2013 Caesarea - Rondreis Israel de Bijbel in Beeld
Groep Rondreis Israel 2013 - in Caesarea Maritima (De Bijbel in beeld)

Armenie2014
Groep Rondreis Armenië 2014 St Hripsime kerk Echmiadszin met berg Ararat op achtergrond

IMG 8993 
Groep Cappadocië en Noord-Cyprus 2015 in Kyrenia (Cyprus) nabij kasteel Sint Hilarion

Kretareis2016
Groep Kreta 2016 - voor de kerk van klooster Arcadia in de buurt van Rethymnon

  foto reisgroep 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Groep Jordanië 2017 voor  het schathuis van Koning Aratus IV in Petra

 Lutherreis groep
 Groep Lutherreis 16-21 oktober 2017 - Bad Frankenhausen voor het museum van de Boerenoorlog

Maltagroep
 Groep Malta-reis van 29 mei - 5 juni 2018, bij het Ta Pinu klooster op het eiland Gozo

Groep Israel 2019
 Groep Israël en Palestijnse Gebieden van 21 februari tot en met 1 maart 2019 op de Karmel bij Muhraqa (Elia Klooster)